Oedeemfysiotherapie
Er zijn diverse vormen van oedeem die zich ook op verschillende manieren uiten. Het kan een zwaar gevoel geven, spanning van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en zwelling van een lichaamsdeel.Een veel voorkomend oedeem kenmerkt zich door het krijgen van dikke onderbenen en voeten en je kunt er vaak een kuiltje in drukken. Na een nacht slapen zijn deze verschijnselen vaak weer weg. Een andere vorm van oedeem, lymfoedeem, kan overal in het lichaam optreden en hierin is het moeilijker een kuiltje te drukken en het verdwijnt ook niet na een goede nachtrust.
Lymfoedeem gaat niet uit zichzelf over! Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts of specialist om een vervolgtraject voor de oedeemfysiotherapie af te stemmen.
In de praktijk wordt de Manuele lymfdrainage ad modum Vodder (MLDV) uitgevoerd. De behandeling richt zich naast de drainerende werking van het lymfsysteem op de voedende en zuiverende rol van al ons lichaamsvocht. Het doel van de MLDV is het optimaliseren van de vochtdoorstroming, de weerstand van de patiënt te verhogen, het stressniveau te verlagen en het hormonale stelsel te beïnvloeden. Een gediplomeerd oedeemfysiotherapeut verzorgt deze behandeling.
De behandeling van oedeem start altijd met de basishandgrepen en zal zich daarna uitbreiden naar het te behandelen gebied. Naast de Manuele lymfdrainage ad modum Vodder kan er gekozen worden voor lymftaping, oefentherapie of compressietherapie (zwachtelen). Zowel Vanessa als Angela hebben een specialisatie behaald binnen de oedeemfysiotherapie en kunnen u adviseren en behandelen als er sprake is van oedeem.