Lezingenkalender 2019/ 2020

Lezingenkalender 2019/ 2020

14 november 2019: Anti- hormonale therapie en voeding bij borstkanker (door: Judith Woolschot (verpleegkundig specialist mammachirurgie Amphia Ziekenhuis), Karolien van Overveld en Carlijn van Ham (Vodimed diëtisten Amphia Ziekenhuis))

Judith Woolschot zal deze avond ingaan op wat het doel is van de anti- hormonale therapie bij borstkanker en wat de bijwerkingen van deze behandeling kunnen zijn. Ook geeft zij praktische tips om te leren omgaan met de nadelige effecten van anti- hormonale therapie. Karolien en Carlijn zullen de relatie met voeding toelichten.

19 december 2019: Pijn en vermoeidheid bij kanker (door: Vanessa Roest en Angela Kapitein (oncologiefysiotherapeuten en oedeemfysiotherapeuten bij Fysio-en Healthcenter De Beemd))

Deze avond zal Vanessa u de verschillende pijntypes en het ontstaan van pijn uitleggen. Wat is pijn? Hoe ontstaat pijn? Hoe kan het dat u pijn ervaart? Waarvoor dient pijn? Wat is er aan pijn te doen? Ook geeft zij tips wat u het beste tegen de pijn kunt doen of hoe u het beste met de pijn kunt leren omgaan.

Angela vertelt u wat er onder vermoeidheid verstaan wordt, wat de ontstaansfactoren en onderhoudende factoren zijn en wat de relatie tussen slaap en vermoeidheid is. Ook zal zij u wat praktische tips geven hoe u het beste de vermoeidheid kunt bestrijden of er mee om kunt leren gaan.

6 januari 2020: Seksualiteit en intimiteit bij kanker (door: Henriëtte van Amerongen (trainer voor IPSO en geeft trainingen in inloophuizen in heel Nederland))

Seksualiteit en intimiteit bij kanker lijkt misschien een merkwaardige combinatie. Bij seksualiteit denken we meestal aan plezier en ontspanning. Kanker roept vaak spanning en angst op. Seksualiteit en intimiteit verdwijnen dan nog wel eens naar de achtergrond. Behandelingen eisen immers alle aandacht op. Patiënten nemen hun vragen over seksualiteit en intimiteit niet altijd mee in hun gesprekken tijdens de behandeling en nazorg. Ze verwachten dat hulpverleners er over zullen beginnen, maar dat gebeurt vaak niet. Ook onderling tussen partners is het moeilijk om het er gewoon over te hebben en dat zorgt voor veel misverstanden.

Henriëtte maakt dit lastige onderwerp op een interactieve manier bespreekbaar en na afloop is er gelegenheid tot napraten. Uiteraard zijn partners ook van harte welkom!

20 februari 2020: Chemobrein (door: Annemarieke Fleming (gezondheidszorgpsycholoog, docent en auteur ‘Pijn & het brein’))

Het ‘chemobrein’: mentale en lichamelijke vermoeidheid na chemotherapie en andere vormen van behandeling van kanker. Een lezing over vermoedelijke oorzaken en instandhouders. Inclusief informatie over de ‘Opbouw van Reserves’ (OR) methode.

7 mei 2020: Gezin & kanker (door: Monique van Seters (Coach Connect bij kanker))

Als je gezin met kanker te maken krijgt, heeft het invloed op alle gebieden. Op deze avond gaan we samen in gesprek, word je geïnformeerd en ga je op het einde met praktische handvatten en een berg aan informatie naar huis. Dit alles om jezelf en je gezin weer de regie te geven waarbij communicatie, humor en verbinding de belangrijkste ingrediënten zijn.

Uiteraard is het gezin welkom op deze avond!

Graag vooraf aanmelden voor de lezingen die u bij wilt wonen op: 0162-694521 of info@fhcdebeemd.nl

De lezingen starten om 19.00 uur en zullen tot ongeveer 21.00 uur duren.